به گزارش مشرق، در روزهای پایانی سال که صدای پای بهار هر لحظه نزدیک و نزدیک تر میشود با نگاهی به فضای شهرها و مناطق مختلف استان به خوبی میتوان حس کرد مردم مؤمن و روزه دار آذری در کنار جنب و جوش برای استقبال از نو شدن سال چند روزی است خانه دل را به روی بهار قرآن باز کردهاند.
فصل بهار که بیدار شدن طبیعت از خواب زمستانی است، آن زمان در کنار نو شدن طبیعت، رستاخیزی نو در دل و جانها با ماه میهمانی خدا بر پا میشود تا انسان خود را مانند طبیعت سرسبز به پاکی برساند.
مردم مناطق مختلف شهرها و روستاهای آذربایجان غربی نیز همانند سایر شهرها و مناطق کشور در کنار آیینهایی مانند خانه تکانی، خرید مایحتاج نوروزی و دیدو بازدید آئینهای امسال را با آداب و رسوم رمضان از جمله افطاری در مساجد، برپایی محافل انس و قرائت قرآن تلفیق کرده و همچنین در طرحهای ویژه نوع دوستی و کمکهای مومنانه به هم نوعان سهیم است مشارکت دارند.
آذربایجان غربی با توجه به پیشینه تاریخی اش، اصیلترین آداب و رسوم محلی را بویژه در نوروز و ماه مبارک رمضان دارد به گونهای که مردم این دیار در طول زمان، آنچنان به این مناسبتها پایبند شدهاند که جز جدایی ناپذیر زندگی آنها شده است.
پیشواز از ماه رمضان، نگاه کردن به آئینه و صلوات بر حضرت محمد (ص)، اوباشدان (سحری)، (افطار سفراسی) سفرههای افطاری، تکم گردانی، خانه تکانی، زیارت اهل قبور و شهدا بخشی از آئینهای مردم این دیار در ماه رمضان و عید نوروز هست که نسل به نسل تا به امروز منتقل شده و امسال تقارن دو بهار موجب جنب و جوش بیشتر مردم این منطقه شده است.
۵ روزی است مردم شهرها و مناطق مختلف آذربایجان غربی به میهمانی بهار دلها رفتهاند اما به رعایت مراسم و آئینهای روزه داری جنب و جوش زیادی در مناطق مختلف در روزهای پایانی سال برای استقبال از نوروز را میتوان مشاهده کرد.
آذربایجان غربی امسال در تقارن بهار در بهار با آماده سازی زیرساختها هم به استقبال بهار قرآن و دلها رفته و هم آماده استقبال از بهار طبیعت است.
امامزادگان و بقاع متبرکه آذربایجانغربی آماده استقبال از طرح آرامش بهاری شد
مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی گفت: همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و ایام نوروز امامزادگان و بقاع متبرکه استان در شهرستانهای مختلف آماده استقبال از طرح آرامش بهاری و میزبانی از مسافران نوروزی شد.
حجت الاسلام ناصر جوانبخت افزود: به دلیل تقارن ماه مبارک رمضان با ایام نوروز طرح آرامش بهاری از ۲۲ اسفند ماه آغاز شده و تا ۲۳ فروردین ۱۴۰۳ در امامزادگان و بقاع متبرکه ادامه خواهد داشت.
وی ادامه داد: در این ایام فعالیتهای عمرانی در امامزادگان و بقاع متبرکه متوقف و تعطیل خواهد شد و با توجه به اینکه اوقاف و امور خیریه استان جزو دستگاههای تسهیل کننده در حوزه گردشگری مذهبی است، سرویسهای بهداشتی نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت.
حجت الاسلام جوانبخت با بیان اینکه هرساله در موقع تحویل سال سخنرانانی در امامزادگان سخنرانی میکنند، اظهار کرد: امسال نیز طبق روال گذشته این کار صورت گرفته و بیانات مقام معظم رهبری نیز به صورت زنده در امامزادگان پخش خواهد شد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی اضافه کرد: امسال به خاطر ماه مبارک رمضان پذیرایی از زائران و مهمانان در امامزادگان پس از افطار خواهد بود.
آمادگی ۵ مسجد بینراهی آذربایجان غربی برای میزبانی از مسافران در نوروز ۱۴۰۳
مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی در ادامه گفت: پنج مسجد بینراهی استان در طول ایام نوروز و رمضان باز بوده و آماده میزبانی از مسافران خواهند بود.
حجتالاسلام ناصر جوانبخت اظهار کرد: از ۲۵ اسفند ۱۴۰۲ تا ۱۴ فروردین ۱۴۰۳ طرح آرامش بهاری در بقاع متبرکه سطح استان اجرا میشود و راهاندازی خبمههای معرفت، مشاوره خانواده و کودک و … در قالب این طرح انجام میشود.
وی تصریح کرد: در طول ایام ماه مبارک رمضان هزینه اطعام مسافران در بقاع متبرکه توسط این ادارهکل تأمین میشود اما مشکل اسکان مسافران را در بقاع متبرکه داریم که برای این منظور درخواست میشود، چادرهای هلال احمر در بقاع متبرکه راهاندازی شود.
حجت الاسلام جوانبخت گفت: برگزاری خیمههای معرفت، مفاهیم قرآنی، مباحث دینی و ارائه پرسش و پاسخ توسط مبلّغان بومی و ۱۲ مبلّغ غیر بومی به صورت مستمر از جمله برنامههای طرح آرامش بهاری است که در طول یک ماه اجرا و برگزار خواهد شد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی اضافه کرد: برگزاری جلسات انس با قرآن، محفل جز خوانی و برگزاری ویژه برنامه شبهای قدر بعد از نماز مغرب و عشا از دیگر برنامههای تمهید شده برای نوروز و ماه رمضان امسال در استان است. عید فطر نیز در امامزادگان خوی، سلماس، میاندوآب، چایپاره و ارومیه مراسم ویژه ای برگزار خواهد شد.
تقارن بهار قرآن و بهار طبیعت بهترین فرصت برای رشد و رویش معنوی است
معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی نیز با بیان اینکه تقارن بهار قرآن و بهار طبیعت بهترین فرصت برای رشد و رویش معنوی است، گفت: ایرانیان خوش سلیقه، بهار را برای تحول طبیعی خود انتخاب کردهاند که فصل رویش و رستاخیز زمین است و از طرفی نیز در تعابیر روایی ما، ماه مبارک رمضان بهار قرآن است، لذا این دو مناسبت بسیار زیبای ظاهری و باطنی فرصتی است که در آن یک زیست معنوی و یک تنفس معنوی داشته باشیم.
حجت الاسلام رحمان خضرلو در خصوص برنامههای این اداره کل در ماه مبارک رمضان اظهار کرد: بیش از ۲۰۰۰ مبلغ و مبلغات در ایام ماه مبارک رمضان در قالب روحانیون مستقر، پایگاههای اجتماعی، مبلغین فصلی و مناسبتی و روحانیون ائمه جماعت به مساجد، حسینیهها، بقاع متبرکه و مدارس به مناطق مختلف استان اعزام میشوند.
وی از برگزاری و حمایت از ۵۰۰ محفل جمع خوانی قرآن کریم و ۸۰ کرسی تفسیر و تدبری در مساجد محوری استان نیز خبر داد و گفت: در ماه مبارک رمضان سنت حسنه افطاری ساده در بیش از ۳۰۰ مسجد و حسینیه در استان برگزار میشود.
معاون فرهنگی تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی با اشاره به برگزاری بیش از ۱۵۰ محفل انس با قرآن ویژه نوجوانان و دانش آموزی در استان افزود: تولید برنامهها و نماهنگها بومی استانی با موضوع ۳۰ فراز از ۳۰ جز قرآن در ۳۰ روز ماه مبارک، نماهنگ راه بندگی و سرودهای قرآنی و استفاده از ظرفیت مساجد، حسینیهها، بقاع متبرکه و امام زادگان در راستای اجرای برنامه قرآنی آیههای زندگی به همراه توانمند سازی، حمایت و راهبری از جریانات مردمی گفتمان ساز و مؤسسات فرهنگی و قرآنی از دیگر برنامههای این اداره کل است.
حجت الاسلام خضرلو از اجرای پویش و مسابقات زندگی با آیهها در استان خبر داد و گفت: در این زمینه هماهنگی با مجموعههای فرهنگی استان برای فضاسازی شهری بر اساس فرازهای محوری طرح مسطورا در تعامل با پایانههای مسافربری، ایستگاههای راه آهن، فرودگاهها تاکسیرانی، اتوبوسرانی، شهرداریها، صداوسیما و … صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه محور فعالیتهای رمضان قرآنی طرح ملی مسطورا (زندگی با آیهها) است، گفت: طرح ملی مسطورا، طرح ویژه فرهنگی عملیات ماه رمضان با عنوان زندگی با آیهها است.
در این مسافرانی که آذربایجان غربی را امسال مقصد سفرهای گردشگری خود قرار میدهند نیز میتوانند از امکانات و زیرساختهای لازم فراهم شده در این زمینه بهره کافی را ببرند و لذت و خاطره یک سفر زیبای نوروزی را امسال به یادگار داشته باشند.
۵۰ بنای تاریخی آذربایجان غربی آماده میزبانی از مسافران نوروزی است
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی گفت: ۵۰ بنای تاریخی سطح استان از جمله میراث جهانی تخت سلیمان تکاب، قرهکلیسا چالدران، پایگاه ملی بسطام چایپاره و پایگاه ملی حسنلو نقده و … آماده میزبانی از مسافران نوروزی هستند.
مرتضی صفری در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: بهدلیل تقارن نوروز و رمضان، اجرای برنامههای نوروزی ۱۴۰۳ با پیوست دینی و فرهنگی همراه خواهد بود و برای این منظور برنامههای متناسب در نظر گرفته شده است که تعدادی از آنها با همکاری سایر دستگاهها اجرایی میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی با بیان اینکه راهاندازی نمایشگاههای صنایعدستی یکی از برنامههای اولویتدار در نوروز ۱۴۰۳ است، ادامه داد: ۱۷ نمایشگاه صنایعدستی نوروزی در سطح استان برپا میشود.
وی با بیان اینکه همچنین در این ایام راهنمایان گردشگری در ۳۷ مکان مستقر شده و نیز ۲۰ عنوان برنامه نوروزگاه در مکانهای تاریخی و گردشگری شاخص سطح استان اجرا میشود، گفت: در راستای آمادهسازی برای ثبت جهانی مساجد استان نیاز است با همکاری ادارهکل اوقاف و امور خیریه و سازمان صداوسیما مرکز استان مراسم جمعخوانی قرآن کریم در مسجد جامع ارومیه برپا شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان غربی اظهار کرد: با همکاری ادارهکل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی، در سطح استان سعی میشود شرایط لازم برای استفاده از سرویس بهداشتی مساجد و بقاع متبرکه توسط مسافران نوروزی فراهم شود.
صفری خاطرنشان کرد: ساماندهی نمازخانههای بینراهی نیز با جدیت پیگیری میشود و در این راستا در کنار پلیسراه رشکان با هزینهکرد ۷۰۰ میلیارد تومان نمازخانه اختصاصی بانوان و آقایان و سرویس بهداشتی راهاندازی شده است.
نام بهار و رویش دوباره طبیعت پس از گذراندن یک فصل سرد همان مقدار که در روح و جسم انسان اثر میگذارد باید در رفتارها نیز قابل مشاهده باشد و ماه رمضان این فرصت را بیش از پیش مهیا کرده است.